Automata öntözőrendszerek tervezése

Ön ezen az oldalon van: Főoldal / Szolgáltatásaink / Automata öntözőrendszerek tervezése

Ahogyan egy épület építésekor is szükséges egy tervet készíteni, nincsen ez másképpen az automata öntözőrendszer esetében sem. Méretarányos terv nélkül nem érdemes hozzákezdeni az öntözőrendszer építéshez. A tervezés megkezdéséhez pontos adatokra van szükség:
–  Az öntözendő terület pontos méretei (Minden méretre szükség van!)
–  Vízadat
–  Tereptárgyak elhelyezkedése (sütögető, játszótér, faház, stb. )

A pontos terv készítésének egyik legfontosabb előfeltétele, az öntözendő terület felmérése. Ezt a legkönnyebben egy mérőszalag segítségével tehetjük meg, amellyel végighaladva kertünkön az összes terület oldalvonalait le tudjuk mérni pontosan. Gyakori hiba, hogy látszólag két azonos hosszúságú oldalt nem mérünk le, mivel azt gondoljuk, hogy egyforma méretűek. Ez hiba, mivel egy fél méteres eltérés is okozhat problémákat a szórófejek kihelyezésekor. Minden méretre szükség van! Az “ezekből következik” és “azt ki kell számolni” nem jó méret, csak ami le van mérve!

A terv elkészítéséhez szintén elengedhetetlen a vízadat, vagyis az adott időegység alatt adott nyomáson átfolyó vízmennyiség. Ezek az adatok a statikus nyomás (rendelkezésre álló víznyomás teljesen elzárt vízforrás esetén), valamint 3 bar nyomásértéken, és 2,5 bar nyomáson is megmért adott pillanatban átfolyó vízmennyiség. E nélkül az adat nélkül csak tippelgetni lehet az öntözési zónák számát, és előfordulhat, hogy a vízadat hiányában az öntözőrendszer működésképtelen lesz. Ha pedig óvatosságból alulbecsüljük a rendelkezésre álló vízmennyiséget, akkor a szükségesnél lényegesen költségesebb lesz az öntözőrendszerünk.

A tereptárgyak elhelyezkedése is fontos, hogy pontosan szerepeljen rajzunkon. Minden olyan tárgyat jelölni kell, amelyet nem szeretnénk, ha vizes lenne. A tervezés megkezdése utáni jelölésnél komoly változtatásnak számítanak egy tervben, amely extrém esetben az egész tervezési folyamat újrakezdését is eredményezheti.

Kosár

Üres a kosarad.